ONTVREEMD WAPEN NA 15 JAAR GEVONDEN.

 

ONTVREEMD WAPEN NA 15 JAAR GEVONDEN.

Tijdens de sluiting van het Staatsbedrijf der Artillerie inrichtingen in 2003 werd er uit een vitrinekast van de directie een bijzonder vuurwapen ontvreemd. Het betrof hier een Browning M25 9 m/m kort die in 1929 ter gelegenheid van het 250 jarig bestaan van het bedrijf door de Fabrique Nationale dármes de querre Hersel Belgique geschonken was.

 

Browning M25 9 m/m kort in cassette

 

Het wapen was voorzien van gouden versieringen met op de slede een o.a. de tekst 1679 22 november 1929 en een fraai gegraveerde hoofdletter W ( een verwijzing naar koningin Wilhelmina).

Het geheel zat inclusief een patroonhouder en pompstok in een fraaie cassette.

Deksel van de cassette

Het wapen was vanaf 1925 het dienstwapen voor de Nederlandse landmacht, de Bereden Artillerie en het Korps Politietroepen. Onderhoud vond plaats in de Artillerie Inrichtingen en ook de bedrijfsbeveiliging heeft het tot de vervanging door de Walther P5 lange tijd als dienstwapen gebruikt.

Verleden jaar kwam de Amsterdamse politie het wapen na een tip op het spoor. Na langdurig overleg tussen de tipgever, de Amsterdamse politie en het ministerie van Justitie is het wapen afgelopen week gelegaliseerd, waarna het geschonken kon worden aan de Hembrugcollectie van het Zaans Museum. ©foto’s bekend.

Plaats een reactie