HOE TE HANDELEN BIJ BRAND BIJ DE ARTILLERIE INRICHTINGEN.

HOE TE HANDELEN BIJ BRAND BIJ DE ARTILLERIE INRICHTINGEN.

Toen de Artillerie Inrichtingen zich rond 1895/1900 op het Hembrugterrein hadden gevestigd, moesten er natuurlijk een aantal zaken met de gemeente Zaandam worden geregeld.

Behalve dat er afspraken werden gemaakt over de diverse vergunningen voor o.a. het verbranden van afval, het bouwen van de diverse gebouwen, het plaatsen van afscheidingen enz. werden er ook afspraken gemaakt over wat te doen bij een eventuele brand, die zou kunnen ontstaan bij de toch wel gevaarlijke werkzaamheden die er op het Hembrugterrein zouden gaan plaats vinden.

Omdat de gemeente brandweer de kennis ontbrak over hoe te handelen bij branden met explosieve en zeer brandbare stoffen werd in overleg met de gemeente op september 1898 besloten dat er geen hulp van de gemeentelijke brandweer werd ingeroepen bij een eventuele brand bij de Artillerie Inrichtingen.

Brandweerbesluit van de gemeente Zaandam

Buiten het hier bovenstaande bericht werd de volgende order via de plaatselijk pers en op de mededelingenborden bij de gemeente brandweer en de Artillerie Inrichtingen bekend gemaakt:

ORDER

Bij een eventueelen brand in de Rijks-artillerie inrichtingen bij de Hembrug wordt de hulp van de gemeentelijke brandweer niet verlangd. In zoodanig geval zal uitsluitend hulp worden verleend door de werklieden behoorende tot de brandploeg der artillerie-inrichtingen;

deze werklieden wonen in de Sophiastraat, de Czaar-Peterstraat, de Jasykoffstraat en de Mensikoffstraat;

in die straten zal het alarmeeren door ratels geschieden, en wel door of vanwege de gemeentelijke politie.

De gemeentelijk politie zal uitgenoodigd worden tot het maken van dit alarm:

Hetzij per telegram,

Hetzij door tusschenkomst van den stationschef van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij,

Hetzij per signaal van de stoomfluit door de artillerie-inrichtingen,

Hetzij door een bode.

Zaandam, 26 September 1898.

De wethouder-gedelegeerde

Voor de brandweerzaken,

LATENSTEIN

©PDKAIH2017

Plaats een reactie