BOMMEN IN DE NABIJHEID VAN DE AI.

BOMMEN IN DE NABIJHEID VAN DE AI.

Tijdens een speurtocht naar één van de vele geheimen van het Hembrugterrein, vond en kreeg ik informatie over een voorval dat in het begin van de 2e WO in de omgeving van de Artillerie Inrichtingen plaats had. Hieronder volgt een beknopte versie van het politierapport.
23 juni 1940, Omstreeks 09.15 n/m kwam bij de politie de telefonische melding dat, er een Engels vliegtuig aan de overzijde van het Noordzeekanaal was neergestort. Er werd onmiddellijk een agent per motorfiets heen gestuurd om nader onderzoek te doen. Deze meldde te omstreeks 09.30 uur n/m telefonisch dat het toestel niet op Zaandams, maar vermoedelijk op Amsterdams grondgebied terecht was gekomen. Verder rapporteerde hij dat, aan de Kanaalkade even tevoren twee personen door bomscherven of mitrailleurvuur waren geraakt en verwond. De G.G.D. was door hem gebeld. Bij onderzoek bleek dat één van de slachtoffers, Hendrikus F. een dienstplichtig soldaat gedetacheerd in de militaire politie kazerne aan de Havenstraat, een ernstige wond aan het achterhoofd had, vermoedelijk veroorzaakt door een scherf van een door het vliegtuig uitgeworpen bom, die in zijn nabijheid was geëxplodeerd. De zich in zijn gezelschap bevindende Aafje A. wonende in de Onegastraat, Zaandam, was waarschijnlijk door dezelfde bomscherf aan haar rechter bovenarm getroffen. Beide zijn, nadat de artsen Brat en Eisendrath (behalve arts te Zaandam, had deze laatste ook de leiding over de medische dienst van de nabij gelegen Artillerie Inrichtingen) een eerste verband hadden aangelegd, per ambulance naar het Gemeente ziekenhuis overgebracht. De bom was vermoedelijk tot explosie gekomen in een hoop zand, op ongeveer 25 meter verwijderd van de plaats, waar de gewonden zich hadden bevonden. Van een daar dichtbij staand schuurtje was één zijde geheel vernield, terwijl de overige wanden zwaar waren beschadigd. Tijdens het onderzoek kwam er nog een melding dat, ook bomaanslagen hadden plaats gevonden bij het nabij gelegen woonwagenkamp.

Woonwagenkamp

Het Woonwagenkamp

Bij terugkomst omstreeks 10.15 uur n/m meldde de agent dat op ongeveer 100 meter ten westen van het kamp 2 bommen waren ingeslagen, één in de dijk en één in het bouwland. Een kampbewoner, genaamd Marinus van P is door een scherf aan één arm zwaar gewond en eveneens per ambulance naar het Gemeente ziekenhuis overgebracht. Een aan de dijk grazend paard was eveneens door een bomscherf geraakt en onmiddellijk gedood. De kampbewoners waren bevreesd voor meerdere bomaanvallen en wilden met hun wagens het kamp verlaten. Als voorlopige standplaats werd hun het breede gedeelte van de Adriaan Roggestraat aangewezen. Des gevraagd meldde het Gemeente ziekenhuis te omstreeks 11.00 uur n/m, dat de toestand van F en van P vrij ernstig was. De toestand van A was vrij goed.
Op 24 juni 1940 meld Klaas van der B, los werkman en wonende aan de Torneastraat, Zaandam dat hij de dag ervoor omstreeks 8.30 n/m in de Nieuwe Zeehaven achter de Norit, 2 bommen heeft zien vallen uit een vliegmachine. Deze bommen zijn niet ontploft, reden voor van der B om bezorgd te zijn voor gevaar dat schippers kunnen lopen.
Op 27 juni, om 10.15 uur n/m ontvangt de Commissaris van Politie telefonisch bericht van Dr. Levend dat de dienstplichtig soldaat Hendrikus F heden in het Gemeente ziekenhuis is overleden.
Op 23 juni 1940 zijn er rond de tijden genoemd in het bovenstaande 2 Engelse vliegtuigen die behoorden tot de geallieerde troepen neergestort.

RAF
Zij waren beide van het type Bristol Blenheim Mk IV. Het eerste betrof een toestel van het 107 squadron RAF en kwam om 20.25 uur neer in de Riekerpolder (A’dam). Het tweede was van het 110 squadron Raf en kwam om 20.52 uur neer nabij de Spaarnwouderdijk  (A’dam).

(©pdk2015)(bronnen RAF, GAZ Zaandam SA 175-1940  Dag/nachtrapporten politie en backtonormandy.org) (volledige namen van de genoemde personen zijn bekend)(dank aan E.Schaap)

Plaats een reactie