ZEEMAN NEERGESCHOTEN.

ZEEMAN NEERGESCHOTEN.

Op woensdag 1 december 1954 werd er op het terrein van de Artillerie Inrichtingen Hembrug , als gevolg van het elkaar niet verstaan en begrijpen, een zeeman door de terreinpolitie neergeschoten. De zeeman werd levensgevaarlijk gewond, hij had vijf kogels in het lichaam, en werd naar het Gemeente Ziekenhuis te Zaandam vervoerd. De zeeman, de 23 jarige B.G. Laaksonen uit Eckerö, Zweden, was een avondje wezen stappen in Amsterdam en had daarna een taxi genomen naar Zaandam. Daar werd hij door de chauffeur van de taxi bij de Hempont afgezet. De Zweed kon waarschijnlijk als gevolg van het nuttigen van de nodige alcohol eerder die avond de weg naar zijn schip, de Hernö, die in de Zaanse houthaven lag niet vinden. Omstreeks half één was hij op onbekende wijze op het uitgestrekte, schaars verlichte en zwaarbeveiligde terrein van de Artillerie Inrichtingen verzeilt geraakt. Op dit beboste en van veel gebouwen en hekken voorziene terrein raakte hij helemaal de weg kwijt en kon maar geen uitgang vinden. Een bewaker van het terrein had de man inmiddels opgemerkt, benaderde hem en sommeerde hem halt te houden. De zeeman die alleen maar aan zijn schip en kooi dacht begreep waarschijnlijk helemaal niets van deze sommatie en schreeuwend en wijds gebarend liep hij in de richting van de bewaker. Deze begreep niets van de bedoelingen van de man en loste een waarschuwingsschot.

FN Browning 9 m/m

FN Browning 9 m/m

Dit was voor de zeeman de aanleiding om zich op de bewaker te storten en er ontstond een vechtpartij. De bewaker heeft gedurende die vechtpartij zijn wapen leeggeschoten en de Zweed werd door meerdere kogels getroffen. Hij was in de armen, schouders en onder de hartstreek geraakt. In het ziekenhuis aangekomen werd de man geopereerd en kreeg hij meerdere bloedtransfusies. Hij kon echter nog steeds niet verhoord worden. Wel werd uit andere verhoren duidelijk dat de man met een maat was wezen stappen en dat de taxichauffeur hen beiden wel degelijk bij de ss Hernö had afgezet en niet zoals eerder werd aangenomen bij de Hempont. Toen zij moesten betalen hadden ze geen van beiden geld genoeg en is zijn maat import sigaretten gaan halen op het schip. Toen hij terug kwam om de taxichauffeur hiermee te betalen was de Zweed aan het dwalen gegaan en op het terrein van de Artillerie Inrichtingen terecht gekomen. Verdere verhoren van zijn maat en andere collega’s werden bijgewoond door de vice consul van Zweden de heer Stelleman, geen van allen, die ook aan het passagieren waren geweest in Amsterdam kon zich iets herinneren. Dit was vermoedelijk het gevolg van de grote hoeveelheden alcohol die die avond door hen genuttigd was.  Een week na het incident was de Zweed zover opgeknapt dat hij verhoord kon worden. Tijdens dit verhoor werd duidelijk dat de zeeman Boris George Laaksonen heet, in Zweden woont en alleen Zweeds spreekt, maar de Finse nationaliteit bezit. Enige tijd terug had hij de Zweedse nationaliteit aangevraagd. Hij kon zich, omdat hij ten tijde van het voorval niet nuchter was, niets herinneren en wist ook niet hoe hij op het verboden terrein terecht was gekomen. Verder weigerde hij alle medewerking. Het Finse consulaat heeft toegezegd dat zij hem ondanks de aanvraag van de Zweedse nationaliteit, op zijn verzoek toch juridisch zouden bijstaan. Op 14 januari 1955 is van de zeeman die nog steeds in het Gemeente ziekenhuis verbleef de linkerarm geamputeerd. Uiteindelijk heeft de zeeman omstreeks juni 1955 in het revalidatiecentrum ,,De Hoogstraat” in Leersum een door een Zaans comité, dat al enige tijd voor hem zorgt, geschonken kunstarm gekregen en zijn onfortuinlijke avontuur overleefd.

de-hoogstraat-leersum

Revalidatiecentrum De Hoogstraat Leersum

Het Zaanse comité was door de burgemeester van Zaandam opgericht nadat op een persconferentie in het stadhuis merkwaardige feiten werden medegedeeld met betrekking tot de neergeschoten zeeman. Het dagblad de Waarheid had in zijn Zaanse editie oproepen geplaatst om de zeeman te bezoeken en hem geschenken te bezorgen. De bemoeienis van de communisten met de man strekte zich nog verder uit, de Zweedse consul dhr. Stelleman vertelde dat een groep die zich de Scandinavisch Nederlandse vereniging noemde het slachtoffer als het ware claimde en gingen voorschrijven wie er wel en niet op bezoek mochten komen. De Finse en Zweedse delegatie gaven het advies om zich ogenblikkelijk te distantiëren van deze vereniging waarmee men al tal van moeilijkheden had. Er werd ook nadrukkelijk medegedeeld dat het hier een communistische mantelorganisatie betrof. In de door de burgemeester opgerichte commissie namen o.a. de Zweedse en Finse consul plaats. ©PDKAIH2015, bronnen: de betrokken bewaker en zijn collega’s en diverse kranten waaronder de Friese Koerier, de Telegraaf en het Vrije Volk.

1 thoughts on “ZEEMAN NEERGESCHOTEN.

  1. Dat zal vast nog wel eens vaker gebeuren, was natuurlijk niet zo leuk als je van je wapen gebruik had gemaakt. Stond indertijd wel in de diverse media. De versie die mij altijd verteld is wijkt overigens op een belangrijk punt af van wat er in de media verscheen en zou ook een reden kunnen zijn waarom het onder de pet werd gehouden.

    Like

Plaats een reactie