ZADELMAKERIJEN BIJ DE ARTILLERIE INRICHTINGEN

ZADELMAKERIJEN BIJ DE ARTILLERIE INRICHTINGEN

Bij de Artillerie inrichtingen werd veel door toeleveringsbedrijven geleverd, in licentie vervaardigd of uitbesteed. Maar indien mogelijk ook door het bedrijf zelf geproduceerd. Tot een aantal van die zaken behoorden ook de lederwerken, die werden gemaakt in de zadelmakerij te Delft. Ook deze werkplaatsen werden tijdens de verhuizing vanuit Delft naar Zaandam mee verplaatst.

De nieuwe zadelmakerij te Zaandam© Leni Bakker

Het grootste deel van het personeel kwam mee aan kwamen veelal lopend vanuit Delft naar Zaandam. Onder dit personeel dat mee verhuisde bevond zich de opa van Leni Bakker, de heer F.J.S Brijbag. Op de onderstaande foto staat hij als derde van rechts in de nieuwe werkplaats.

Zadelmakerij aan de Hembrug © Leni Bakker

In de werkplaats werden buiten zadels ook ander lederwerk vervaardigd waaronder, pistoolholsters. patroontassen enz. Het was niet de enige plaats waar de constructiewerkplaatsen een zadelmakerij bezaten, in Soerabaja  ( Indonesie ) was ook een dergelijk werkplaats. Tijdens de werktijden was het daar een drukte van jewelste. Veel producten werden daar nog met de hand vervaardigd.

De zademakerij in Soerabaja.

 

De zadelmakerij in Soerabaja na werktijd

 

 

 

Plaats een reactie