LANDBOUWWAGENS VAN DE ARTILLERIE INRICHTINGEN.

LANDBOUWWAGENS VAN DE ARTILLERIE INRICHTINGEN.

Tijdens en in de periode na de 2e wereldoorlog vervaardigde de N.V.  Nederlandsche Machinefabriek Artillerie Inrichtingen diverse landbouwwerktuigen, waaronder ook landbouwwagens. Diverse bedrijven die deze wagens verkochten en voorzagen van de gewenste opbouw gaven regelmatig demonstraties en maakten flink reclame in de media.

reclame 1947

Reclame uit 1947

De wagens met een draagvermogen van 3,5 ton waren in diverse uitvoeringen verkrijgbaar en werden o.a. in Oostelijk Flevoland en in de Noordoostpolder gebruikt.  Zij waren al dan niet voorzien van een rem en er waren ook diverse schotten, hekken en trekstangen.

Documents

Zij, voor en achter aanzicht van een 3,5 tons landbouwwagen.

Op onderstaande foto’s zien we twee wagens met bakken voor het transport van los gestort graan. De linker wagen heeft een volledige houten bak, de rechter wagen heeft een bak bestaande uit een houten frame met jute en kippengaas. Tijdens het lossen van de twee wagens blijven zij aan elkaar gekoppeld, waarbij de voorste wagen door het achterschot leegloopt en de achterste wagen door een opening in het voorschot.  Op de detailopname is de stand van de koppeling tussen de twee wagens is te zien tijdens het geheven zijn van de wagens. Op de laatste foto zien we een achtpersoons schaftwagen, gebouwd op het onderstel van een landbouwwagen met daaronder een kist waarin de gasfles is opgeborgen (1) en een raamwerk voor het opbergen van de raamluiken (2).

Documents1

3,5 tons landbouwwagens geschikt gemaakt voor het vervoer en storten van graan en een wagen met opgebouwde schaftruimte

© PDKAIH2016, © foto’s Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s