ARTILLERIE INRICHTINGEN MAKEN BRANDBOM ONSCHADELIJK.

ARTILLERIE INRICHTINGEN MAKEN BRANDBOM ONSCHADELIJK.

Op vrijdagavond 11 oktober 1940, te omstreeks 20.00 uur werd er door een Engels vliegtuig een brandbom afgeworpen op een weiland van dhr. G.J. van Blokland, wonende aan de Zuiderweg 69 in Wijdewormer. Omdat de 56cm lange bom in het weiland terecht kwam en niets hards had geraakt, had hij zich alleen in de bodem geboord en was niet afgegaan.

brandbom

Het weiland aan de Zuiderweg

Enige opgeschoten jongeren vergezeld door een aantal kinderen trokken het projectiel met een touw uit de bodem en wilden hem met behulp van brandende takkenbossen tot ontsteking brengen. Op dat moment arriveerde ook de politie die aan de levensgevaarlijke bezigheden een einde maakte. De Artillerie Inrichtingen verzochten de gemeente veldwachter die contact met hen had opgenomen, bij monde van één van hun hoofdambtenaren de betrokkenen te feliciteren met het feit dat zij het er levend afgebracht hadden. 

munitie blijf er af niod

MUNITIE “BLIJF ERAF”

Een dergelijke brandbom heeft als hij afgaat een hittestraling van zo’n 3000 graden celsius. Dat hadden ze zeker niet overleefd. De volgende morgen is het projectiel door een deskundige van de Artillerie Inrichtingen naar het bedrijf getransporteerd en op deskundige wijze vernietigd. ©PDKAIH2015, ©poster NIOD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s