WERKMAN MITRAILLEURS AFDELING AI DOODGESCHOTEN.

WERKMAN MITRAILLEURS AFDELING AI DOODGESCHOTEN.

Op donderdag 6 februari 1919 vond ’s avonds een noodlottig ongeval plaats aan de Artillerie Inrichtingen Hembrug. Nadat de geniesoldaten van de spoorwegcompagnie bezig waren geweest met het onderhoud en de uitbreiding van de bij het Regiment Genietroepen in beheer zijnde normaal en smalspoorwegen en met name de spoorwegaansluiting Hembrug, hield één van die soldaten zich bezig met het schieten op houtduiven.

Aftakking van de spoorlijn Zaandam Amsterdam naar de Artillerie Inrichtingen

Een kogel, hij schoot met scherpe patronen, kwam terecht in het magazijn van de mitrailleurs afdeling. De werkman D. Mars, die daar op dat ogenblik zat te schrijven werd door het projectiel in het hoofd getroffen. Als gevolg van dit gebeuren viel Mars, een 28 jarige, ongehuwde en zeer oppassende werkman dood neer. Aan enige opzet bij dit noodlottige ongeval werd tijdens het onderzoek, dat na het vinden van Mars plaatsvond niet gedacht. Dit omdat de vermoedelijke schutter, Br., die later op de avond in zijn kwartier aan de Nieuwe Heerengracht werd gearresteerd verklaarde: ‘’Ik heb op een houtduif geschoten maar ik wist niet dat het geweer met scherp geladen was,,.  Na het afleggen van deze verklaring werd hij op vrije voeten gesteld.

In het geweer, dat aan de kok van voornoemde troepen bleek te behoren zaten tijdens het onderzoek nog vier scherpe patronen. Op het lichaam van Mars is werd door de politie beslag gelegd om er de volgende dag nog een gerechtelijke schouwing op te laten plaatsvinden.

In 1926 werden de werkzaamheden en onderhoud door het Regiment Genietroepen overgedragen aan de Nederlandse Spoorwegen.©PDKAIH2017

Plaats een reactie