NEDERLANDSE M1 GARAND MET AR-10 MAGAZIJN

Nieuw wapen

Rond het begin jaren 60 van de vorige eeuw was het Nederlandse leger op zoek naar een nieuw wapen. De regering overwoog een keuze tussen twee wapens, de in een door de Artillie Inrichtingen, in licencie geproduceerd wapen, de AR-10 (Armelite) en de door het Belgische FN Herstal geproduceerde wapen, de FAL (Fusil Automatique Léger).  
Na een reeks testen en beproevingen viel de keus uiteindelijk op de Fal.
Of meteen alle wapens zouden worden vervangen was niet meteen duidelijk want men dacht dat het misschien beter (goedkoper) was om een grote door de VS geleverde en bij de NATRES (Nationale Reserve) in gebruik zijnde M1 (Garand) geweren te moderniseren.

Aanpassingen

Hiervoor werden er twee ingenieurs van de Artillerie Inrichtingen naar de Beretta fabriek in Italie gezonden om te onderzoeken of het op een M1 geweer gebaseerd wapen, de BM-59 (Beretta), die ipv de oorspronkelijke 7,62 x 63 m/m (.30-06 Springfield) munitie al was aangepast naar de gebruikelijker 7,62 x 51 m/m (7,62 NATO) standaardmunitie en voorzien van een uitneembaar patroonmagazijn,kon worden voorzien van een aluminium AR-10 wafelpatroonmagazijn dat door een drukknop ontgrendelingsmechanisme kon worden vastgeklikt / uitgenomen.

Nederlandse Garand M1 met wafelpatroonmagazijn AR-10

Prototype

Nadat er enkele prototypes waren vervaardigd, kwam men tot de conclusie dat het misschien toch wel eenvoudiger en efficiënter zou zijn het leger en de NATRES met één in plaats van twee verschillende wapens uit te rusten. En daardoor viel de keus definitief op de Fal.

©PDKAIH2020, foto ©forgottenwapens/Vic

Plaats een reactie